Μαθήματα Γερμανικών

 

Η εκμάθηση μιας γλώσσας κατά την διαμονή σε μια χώρα είναι σημαντική καθώς βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (δουλειά, συγκατοίκηση, καθημερινότητα κτλ). Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος στο να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα από το να την μάθει στην ίδια την χώρα που μιλιέται καθώς την ακούγεται και χρησιμοποιείται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την εκμάθηση των Γερμανικών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και την ποιότητα των μαθημάτων.

 

Τα γερμανικά όπως και κάθε άλλη γλώσσα χωρίζεται σε επίπεδα εκμάθησης. Ξεκινάει από το Α1 που είναι το χαμηλότερο, συνεχίζει με το Α2, το Β1 που είναι και το σημείο που κάποιος μπορεί να μιλήσει Γερμανικά και να καταλάβει πάνω σε απλά και βασικά θέματα και συνεχίζει με τα Β2, C1 και C2 που εξειδικεύουν. H κάθε μία από αυτές τις ενότητες απαιτεί περίπου 300 σχολικές ώρες 45 λεπτών και αρκετό διάβασμα στο σπίτι.

 

· VHS (volkshochschule)

Είναι το λεγόμενο λαϊκό πανεπιστήμιο στο οποίο κανείς μπορεί να κάνει διάφορα μαθήματα όπως για παράδειγμα μουσικής ή ζωγραφικής, ξένων γλωσσών, γερμανικών κ.α. Είναι η πιο οικονομική λύση και παράλληλα ο δρόμος που επιλέγουν οι περισσότεροι που έρχονται στην Γερμανία. Κάθε πόλη έχει και ένα VHS. Το μειονέκτημα του είναι ότι σε μια αίθουσα όπου γίνεται μάθημα δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα και πολλές φορές ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος.

Link για VHS στην Stuttgart και στο Böblingen

http://vhs-stuttgart.de

http://www.vhs-aktuell.de

 

· Σχολές εκμάθησης ξένων γλωσσών ή Γερμανικών

Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλές τέτοιες σχολές, στις μικρές μπορεί να μην έχει. Είναι λίγο ή πολύ πιο ακριβές από το VHS είναι ανάλογα την σχολή. Ο αριθμός των μαθητών είναι συνήθως περιορισμένος σε ένα maximum π.χ. 20 μαθητών, οι πιο ακριβές μπορεί να έχουν και μικρότερο ακόμα αριθμό μαθητών και αυτό είναι το πλεονέκτημά τους.

Link για σχολές εκμάθησης Γερμανικών στην Stuttgart

http://www.henke-schulungen.de

http://www.ifa.de

http://www.berlitz.de/de/stuttgart.html

 

· Εκμάθηση γερμανικών στο internet

Ένας εύκολος και πολύ οικονομικός τρόπος εκμάθησης γερμανικών είναι μέσω του internet. Υπάρχουν πολλές σελίδες ανάμεσα στις οποίες μπορεί κανείς να βρει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές.

Link για εκμάθηση Γερμανικών στο internet

http://www.dw.de/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%89-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/deutsch-interaktiv/s-11233

http://neometanastis.blogspot.de/2012/11/youtube.html

http://www.busuu.com

 

Το αν θα μπορέσει κάποιος να μάθει καλά γερμανικά εξαρτάται κυρίως από το πόσο διαβάζει κανείς και από το πόσο καλά μπορεί ένας καθηγητής να του μεταδώσει αυτά που πρέπει. Στις πιο ακριβές σχολές είναι πιο εύκολο να βρεις τέτοιους καθηγητές αλλά υπάρχουν και στις άλλες.

Για τα τρία πρώτα επίπεδα A1, A2, B1, αν εργάζεται κανείς, δικαιούται από το κράτος μια αρκετά μεγάλη έκπτωση στα δίδακτρα. Για να έχει την έκπτωση πρέπει να προμηθευτεί από το δημαρχείο της πόλης του ένα χαρτί που λέγεται Freizügigkeitsbescheinigung και να το προσκομίσει στην σχολή του. Έχοντας αυτό το χαρτί πληρώνει ουσιαστικά το ένα τρίτο των διδάκτρων αυτός και τα υπόλοιπα το γερμανικό κράτος.

 

Επιπλέον αν η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι τακτική και το αποτέλεσμα των επίσημων εξετάσεων (Β1) θετικό, αν έχει κρατήσει τις αποδείξεις των πληρωμών των μαθημάτων, με την συμπλήρωση μιας αίτησης και με τις φωτοτυπίες των αποδείξεων και του πτυχίου του θα μπορέσει να λάβει όλο το ποσό που πλήρωσε για τα μαθήματα πίσω. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αποστολή των παραπάνω εγγράφων στην αρμόδια αρχή (παραπάνω πληροφορίες μπορείς να ζητήσεις από την σχολή σου)